Thursday, May 12, 2011

ehemmm.....ade kebenarannye...

terajin lak aku melekat kat blog aje ape hal ni??

heheh...just random post again bout luahan perasaan......

td aku menonton satu video nih.... meh2 i share...


so after watched this video....tetibe tepikir lak...

mmg aku rase sume taw kott aku ni k-pop addicted....but after watching this video....realized sumting...

so sy berpesan2 pada diri ni.....

ape pesanan sy?? xpe la...biar cheq simpan sendiri.....

aligned dgn quote "sendiri mau igt la"

::sekian::

bukak mate!!

salam utk dunia....hahahha

wah2, td baru wat satu statement best!!

adakah menandakan sesuatu...oh tidakkkk!! 

aku rase, aku kene bukak mata aku yg kecik ni utk melihat sesuatu yg lebey luas diluar sane...


huhuhuhuhuh................aku rase, aku ni fail lagi dlm meluahkan perasaan....

tak pe cube lagi next tyme.....try harder gmah!!  Y..Y

oh...duit...kalu la aku ley petik je kat pokok tepi umah ayh aku kan bgus.....

k, sekian...post melulu dr sy pg2 ni....tdo!! esk fokus nak selesaikan misi luarbiase...n cube menyusahkan org laen...hahahha...


ready utk bace doa tido....
::bgn pg nnti sy berazam utk jd insan yg lebih baek dr skrg..Ya Allah...help me pliss...amin ya rabbi al amin::

Wednesday, May 11, 2011

childhood memories

hahahha...tajuk cm klasik je kan......

al-maklumla...slpas unofficial jd pengganggur, hidup ku bergelumang dgn kanak2...yg bernama aqeef n afiq...

sape yg tak kenal sure igt dorg ni kembar kan? teeetttttt....salah.....adik beradik je...beza 3thn...

Aqeef
Afiq

hahaha....so ape yg bdk2 suke? ce teka...ce teka.....kalu dpt benda ni, masing2 diam, carik botol susu, tarik bantal duk dpn tv.....apekah itu??

of course la....kartun....!! 24 jam kartun.....tak phm aku.....

so, since abis praktikal..keje aku menonton kartun bersama mereka......

sesi pg sblum aqeef g skool

tom and jerry

sesi tgh hari slps lunch

mickey mouse clubhouse

upin ipin eng. ver

sesi petang selepas penat bergado

dibo the gift dragon

higglytown heroes

pocoyo

sesi mlm lak??

no..kartun...blajo...wat homework! hahaha...pas siap homework, pau aku nak tgk kartun agi....sbb mlm parents dorg lak conquer tv...hahahha

so bkak la utube yg serba ade ni....

lalu, kartun ni jd pilihan...

aduiiiitttt.........benda sejak umo aku 15 thn duk tgk...pasal jg adik aku 3 org tuh...
buhsannn...oh noo....!! nephews aku lak ley layan En. Kacang nih!

tp ape yg wat aku tetibe rindu pas duk browse kat utube adalah....
kartun Hikayat Sang Kancil!!

mmg smart ar kartun nih....fav aku time ade tv pendidikan...
kartun dia mmg berilmiah...n byk peribahasa aku blaja time dolu2..
aku paling suke time monyett aku makan cili byk2...hahahha...tettt...

aku igt kan xdpt tgk dah kartun ni pada zaman technology 3D ni...ade lagi yg sudi share n upload....jutaan terima kasih diucapkan...

so sape2 yg sealiran dgn aku...n berminat nak nonton kartun ilmiah bersame adik2 atau anak buah...meh, aku share link..

Hikayat Sang Kancil dan Monyet


Hikayat Sang Kancil dan Buaya


Hikayat Sang Kancil, Kerbau dan Buaya


tetibe aku pikir, alhamdulillah aku dibesarkan dgn kartun cm gini.....drpd kartun skang yg pengisian dia hanye utk hiburan semata2...tp tula...yg bdk2 suke...tak bg nangis....kang aku pasang astro Oasis je baru taw...hahahah...


















Monday, May 9, 2011

marila berkasih syg....

aku sgt mengimpikan ade abg, kakak, adik lelaki, adik perempuan yg rapat cm dlm drama tuh....
bley share secret, interest together....honestly, sumetimes im quite envy wif my frenz yg ade ramai adk beradik...n close wif them also....depend on each others......celebrate their parents together....

tp aku?? mmmhhhh.....neways, sgt bersyukur kerana Allah memberikan aku seorg abg yg caring n selalu tlg n jage aku ble parents jauh....cme gap age kitorg sgggggggggggggttttt jauh....so rase tak bpe nak close pun even duk satu umah.....(thanks bg org tumpang).....so, kalu nak share ape2 pun dgn my BFFs n cousin......ape2 pun aku still syg my bro n hope our sibling relationship will last forever....

::dia la abg sy yg sgt cool dgn 2 org heronyeee...::


bile yg bongsu dgn sulung bergabung......meletopp...

just random post....bg yg minat k-pop, mgkin korg taw n kenal la....bg yg tak minat n saje2 nak bace pun dialu2kan...heheh..istilah yg akan digunakan adalah seperti (udah mcm wat essay lak):

maknae: kire yg paling mude skali la...cm adik yg bongsu tu...
hyung/oppa: abg....
unnie/noona: kakak

first kali brotherhood.....

Super Junior
the evil maknae Cho Kyuhyun wif the angel leader hyung Leeteuk (Park JungSu) 

::from left is Kyu n Teukkie::

 

Sunday, May 8, 2011

disebalik khasiatnye itu....

wah2....baru terbace satu artikel.....mngenai soya bean...

mmhh..baru taw...rupe2nye ade keburukan disebalik khasiatnye yg telah digembar gemburkan.....

info ni aku bace n amek dari sbuah blog ilmiah

bile first bace2 mmg tkejut n mcm tak percaya.....then, pas bpikir dgn rasional n waras....nampak la keburukan itu sedikit demi sedikit...

antara info yg aku ley summarize afta my reading ialah:

::mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya terutamanya bg untuk kaum wanita::

::meningkatkan risiko breast cancer::

::mempengaruhi dan melembapkan minda/otak::

::ade bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen dan jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual/sexual development::

::mengubah masa kitaran haid wanita::

::ade bahan kimia hemagluttinin dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan minda manusia esp kanak2::

::ade bahan kimia isoflavone yang bertindak sebagai estrogen dalam kacang soya yang bley mempercepatkan proses tumbesaran esp kanak2::


tak sangkakan? aku ni mmg suke gler dgn soya2 ni....air soya...kicap, tempe, taufufa, tauhu.....aigooo.....nampak nye kene kurangkan pengambilan nye...oh tidak!!


sdppnyeee... (T__T)

p/s: i dunnot owned any pic...credit to the owner..




Thursday, May 5, 2011

mmg suke berangan......

aku tetibe rase nak kawen....nak ade anak....tettttt............

kenapa perasaan ini timbul.....??

adakah sbb kawan2 aku ramai yg dah berpasangan n berkahwin?

atau

adakah sbb seharian aku jga anak buah aku....?? tdokan...mandikan...ajar dorg....main dgn dorg.....tetibe terase lak.....hahahha....

atau 

adakah aku byk menonton cerita chenta yg menyayat ati?? royal weeding?? then berangan....

atau

adakah kerana usia ku yg semakin ari semakin bertambah

atau

adakah aku sudah berjumpa dgn Si Dia??


~ku pikir....ku pikir....lebih baek aku meminggir.....hahahaha.....~





:: sekian...udah2 la tu beragan gmah oitt....buat ghoje kamu tu lagi baguih::

p/s:  i dunno owned any of pics above





Saturday, April 30, 2011

testing dlu....

fuhhh.....siap jugak bannerku....
hmmmm....tapi tak bpe puas ati ag...sbb tetibe kaler dia mmg tak masuk...hahaha
tak pe2...slow2....
setelah berhabuk aku biarkan blog nih......so, tibe mase utk me"reengineering"kan blog ni....sabo2...

::chow!! 2pg sudah...lagi 5jam nak balik kg....tp barang tak kemas agi...ishh2::

Tuesday, April 19, 2011

itu la namenya manusia...

bengang tambah bangang kenkadang dgn ragam org yg ade di muka bumi ALLAH ni...
termasuk la dgn diri ini sendiri!!!!

omo...omo...omo...

nampaknye dunia ni tak akan aman selagi sume pentingkan diri sendiri.......

walupun kat pdg mahsyar nanti kite wat hal sendiri...tp sementara hidup kat dunia ni berbaik2la sesama insan....

aduiyaiiii........


Friday, April 8, 2011

Risau saya taw!!!

Patut la hari ni sedih je....rupe2nye PAKWE aku accident kul 5pg bukan waktu Malaysia.....

kul 1ptg dpt kol dr ctah....bgtaw dia accident...ne no ne no.....terkujat aku....

naseb baek kecederaan ringan aje....riso lak aku kejadian 19 April 2007 berulang kembali...


(beliau sdg berehat slps kemalangan)



Kemalangan ni bermula apabila my earcandy ni tgh nak tukar lane...tetibe ade truck langgar kete dia....kuang asam jawa n gelugok tul drive truck tu.....aduiyai....dah la baru sampai, nak g praktis, accident lak...sian dia...
so skang dia stay kat hospital utk wat full physical medical check up..
ptg td dia tweet..mintak maaf.....so sayu.....

~kyu, hope u will be more careful k? if u dun mind, i can b ur driver also....
neways, get well soon...love u...!!~


Thursday, April 7, 2011

Kongsi Ilmu

ayuh bace yuh....tambah ilmu ttg sesuatu yg pasti......


artikel ni...credit to @aida cutes

*Pesanan : Belajarlah menghabiskan pembacaan sehingga titik akhir. Itu ciri manusia berguna.


Gambaran Hari Kiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Wednesday, March 30, 2011

Kembali Normal...WeeHooo....!!

Nampaknya....aku sudah hampir normal dr kesan Radiasi Chenta last 2 weeks.....

sape kate aku layan lagu korea je....lagu inglish, melayuuu, mandarin, jpun.....layan je lagu beshhh....

meh2...semenjak 2 menjak 3 menjak niiii....sy teraddicted  dgn sore seseorg...pergghh...dgr, mmg meremang la...

sy bg hint2.....dia la pasangan duet suami Melissa Maureen n ayh Inca Medinah....hahahah...sape kah??

teka...teka....


dia la....Ms. Najwa Mahiaddin

kenal tak?? kenal tak??

kalu sape slalu dgr lagu senyum n aku yg punya sure taw sape Najwa ni...

kenapa sye suke Najwa ini??

sbb sore dia sgt2 superbbb beb.....especially bile dia nyanyi lagu english....




dia ni aku tgk sgt kiut n chumel...n the same time dia kelihatan chantek n elegant...

dressing dia pun ade style la...

pastu aku ade terbace satu hingga empat komen mengenai si Najwa ini....

rupe2nye Najwa merupakan anak kepada TPM...wah2...

untungnya beliau....bakat ade, rupe ade, keluarga pun ternama...wah!! Daebak..




skang, aku tgh addicted lagu baru dia...iaitu Got to Go....mmg best glerr....
sore dia mmg seswai utk lagu2 berentak soul n jazz..


best sgt2..sgt2..sgt2..

newayz, spe yg rajin dgr radio sure slalu dgr lagu Itulah Sayang by The Ramlees (Yuna, Najwa, Liyana, Amira).. mmg gandingan yg terbaek la.....tak sangka sore Liyana Fizi nyanyi lagu melayu pun sodap.. kalu tak taw, Liyana ni vokalis kumpulan Estrella...



ok...Najwa pun akan mengeluarkan album Innocent Soul...so mari la kita support beliau...
hopefully, Najwa akan terus suksess, n keep clean image....
semoga dpt terus dgr sore awk dlm pelbagai genre...love u....

p/s: sy suke mata awk....woot..woot.. n tru my observation sape yg name Najwa ni org nye chantek2 belaka....dlm nama2 Islam maksud Najwa ni berbisik-bisikan...heheh





credit all these pictures to the owner..
i dun not owned any of these picx.

Tuesday, March 29, 2011

ye...itu sgt sgt sweettt.....

jatuh chenta lagi....lagi...lagi ku jatuh chenta.......hihihi...
 
meh2...td sy bce2 tetibe ternampak article ini jd sy mau share la....

Ciri2 Adam yg sgt mencintai Hawanya...

 
  1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa
  2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap
  3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
  4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap2.
  5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
  6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.
  7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.
  8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
  9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.
  10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
  11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.
  12. Dia akan mengalabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama..
  13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.
  14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
  15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.
  16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya
  17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.
  18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.
  19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya ..
  20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
  21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
  22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.
  23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan

adakah pasangan anda memiliki ciri2 begini?? bertuah la anda.....heheheh....

tp biarla dia mencintai anda tanpa melupakan cinta kpd Maha Agung.....

barula bahagia bersama...btul tak?? ~_~

bile bce bende teringat kat Kim Jin Woo dgn Gil Ra Im dlm Secret Garden..heheh




Monday, March 28, 2011

GEGAR BLOGGER BARU

okay...since this is my first time wat benda......

mcm fun.....so sy dgn rase rendah hati mahu menyertainye....hihih...


bile tgk gmbar ni...mcm menarik tertarik kan?? wow..especially bile savings ku sudey kering kontang....
bile bce entri ni pun aku rase semangat aku semakin berkobar2...wow!!
bley tak sy jd mcm beliau?? jeng2..

Sila jelaskan mengapa anda jadi blogger??
kenapa ek sy jd blogger?
ia bermula disaat, tiada teman2 disisi utk berkongsi cerita, tiada kredit hp, dan rase malas utk bersuara dan rase selesa menaip shj.....tp skang dah jd hobby lak berkongsi, bercerita atau meluahkan perasaan hati disini...

Blog yang menjadi pilihan harian anda
kebykn mereka ialah kwn2 sy sendiri
::fasha::  ::ctah:: (dorg je yg rajin update pun)

blog mereka juga wajib sy terjah stp hari....wah2..

buat rakan2 ku yg nak sertai gegar blogger baru bersama Mr. Ben Ashaari
mari2...meh2..jgn malu...



Saturday, March 26, 2011

spazzing again...

hari ni genap la seminggu.....slama seminggu la aku demam agi.....tak caye??  bce blog aku...sume pasal deme.....gilaKK!!

tak pe ni nak sambung pasal SS3 in Malaysia last week...19/03/2011


::Henry Solo, Baby Baby::
Mase JB nyanyi aku ni, mmg aku tak amek port sgt....but then ble si cutie Henry ni nyanyi lagu ni mmg superb..n aku jd addicted lagu ni.....especially the dance reminds me of his hyung, Hyukkie...dia ni mmg talented, bley composed lagu, violinist, pianist, dance, sing, multi language...syabas donsaeng!!

sorry...bile check2 gmbar Zhoumi takde....syg nye....solo performance dia pun gempak seh...."Ms. Chic"


::Minnie Solo::
Dia dance mak ai...mmg la sgt2 *****.....hahahha...(sy tak mencarut ok)...pastu dia wat body wave dgn female dancer mmg la....so kire mmg *****la dia....walupun dia cute2 je tp bile dia dance mcm ni nampak masculine dia...wow macho seh...


:: Tok Tok Tok::
VCR utk lagu ni sgt chumel......pastu kuar la Mr. Hae, Mr. Hyuk, Mr. Minnie, Mr. Chullie, Mr. Teukkie n Mr. ShinDonggie....dorg sgt playful....Hyuk jahat tarik bow Minnie pastu lepaskan...then, Heechul wat benda same...hehehhe....pastu first time dgr Hae nyanyi trot...mmg klakar la mule2 tp best la pulok....last performance ni dorg men perut Teuk...hahahha

spazzing

mari menyaksikan gmbar2 koleksi kami berempat :-

::ida::
::haney::
::wani::





























 ~sekian~ ^^