Saturday, August 22, 2009

harapan ramadhan

ramadhan sudah kembali menjelma.........salam ramadhan utk semua....

KELEBIHAN RAMADHAN

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

ramadhan al-Mubarak

amek dr kak N....

kak N...windu ar dgn kak N.... dah bln puase sudah... salam ramadhan utk kak N ek...

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi tag ini.

1. seorang yg hepi go lucky
2. kaki shopping
3. kaki internet (esp blogging)
4. sudah dimiliki (not available n org igt dia bru 20thn..)
5. sharing is caring....heheh

Nyatakan 5 fakta diri sendiri sebelum memilih penerima tag seterusnya.
1. anak no.2 dri dua adk beradik
2. online=rajin....study=malas (eyuu..sila berubah la gmah oit)
3. suke menyepah kan bilik
4. syg nak tggl kan katil stp pagi
5. clumsy

Nyatakan 5 hobi diri sendiri sebelum memilih penerima tag seterusnya.
1. surf internet
2. bce blog org
3. leypak
4. tdo
5. abiskan duit...(huhuh)

5 orang penerima tag yang seterusnya.
ida
ctah
bell
kak N ( tp tag ni pun dr kak N..hu5)
wanie

**************************************************************

1-Sudah berapa lama anda menggunakan handphone tersebut?
3 thn sudahhh....

2-Apakah wallpaper yang terpampang di skrin handphone anda.Dan terangkan mengapa anda memilih wallpaper tersebut?
gmbar aku dgn nuyen... comey2

3-Berapa jumlah "contacts" yang terdapat di dalam handphone anda?
159 contacts

4-Sila masuk ke 'contacts' dan pergi pada huruf 'M'.Berapa kenalan yang namanya bermula dengan huruf M?
7 orang

5-Berapa jenis handphone yang anda telah guna selain handphone yang terkini?
2 jer...nokia 2100 n nokia 3230 (skang)

6-Rangkaian telekomunikasi yang anda gunakan?Nyatakan mengapa?
Maxis - sbb aku dah lama gne no ni..so malas nak tukar
Celcom - sbb upax...tp jarang on..

7-Nada dering yang anda gunakan?
love game-lady gaga (best siott)

8-Senarai top 5 yang anda selalu msg?
SSB, amel, ctah, kak N,wanie

9-Soalan terakhir.Nama orang yang tersayang (bf/gf) yang anda set dalam handphone?
tak de..heheheh

10-Orang yang nak di tag?
penama yg same

Thursday, August 13, 2009

kesakitan ku....

org sume p kelas...aku lak kat umah sedang berehat.....

hari isnin ari tu, aku terbatuk2 tp tak expect la aku dmm ke ape..... tp yg for sure bdn ida agk panas tahap max ptg isnin tu...so aku n dila pun kuar jup beli air badak smbil aku nak isi minyak.. tp ape yg menarik, aku dgn dila lupe kot bw kunci bilik...adoit.... so dgn kepala weng2 kitorg try pecah pintu tapi tak berjaya... smpai dila terpikir nak panjat tgkp kot..huhu..bahaya...

seb baek yayan n zani suh g amek kunci kat RS bertugas, so kitorg call la rs seb bek dia ade kat umah so p la amek kunci angsana nun jauh.... dgn hujan sume...redah je la.... pastu aku lak weng smpai terkaku kat katil...bdn aku dah panas siot.... seb bek ade kwn2 yg baek ati jga aku.... k la, aku pun rase lega sikit mlm tu.... smpat gak siap kan CSP nye presentation..

esk kelas lmbat (hari selasa), aku bgn pun mcm bdn lemah2 je... tp tak pe la...just kuatkan semangat aku ni.... turun tangga g kelas dgn ida...igt nak naek moto tp takut tak de parking..so tak pe la.... nak jd citer dlm kelas CSP aku batuk teruk smpai tak ley present..so team member yg present utk aku...huhuhu..thankz... dgn keadaan aku yg makin truk..pn syukrina suh aku g pusat kesihatn 4 checkup...so aku n ida dberi pelepasan.... sian ida terpaksa tman aku....

pastu dah la terpaksa tunggu dkt 2jam..ramai btul.... ble sukat suhu aku doktor dgn nurse terkejut kot..39.8c...huhuh... cek tekak aku merah...so terus kene quarentine 7 hari kot.... so aku miss my 2 tests...uhuhuhu..so skang aye dirumah sdg berehat sepenuh nye..huhu...

doakan la kesihatan aku ek...huhuh

Saturday, August 8, 2009

perjalanan ke KL......

hahha.... aku nak cte psl cte semalam jup.... Xcited siot..

7/8/09

aku bgn pg terus aku layan fb dulu...... hahah... dlm kul 9, dila ajk p low yat... hati aku mcm berbelah bagi nak pg.... sbb group project tak siap agi nak p interview.....adoiyai..... nak jd cte, smpai hane dtg...semua dah siap...aku masih tak taw nak follow ke tak.... pastu ida pun mcm meyakinkan aku...so aku pun mengfollow deme p low yat.....

bus 10.30pg dah terlepas (semua sbb aku...sori korg)..... so tak pe la... makan2 dlu kat PSB... kot lepak2, ade bus kul 1.30 ke.... nak jd cite, mase tgh smbg tetiba aku nmpk bus mcm nak gerak dah...kitorg pun pe ar.. berbekalkan training naek 215 ank tangga kitorg pun lari la....hahahha....
sempat pun naek bus....

kitorg pun naek la dgn muke suci dan bersih.... pastu agk hairan la jgk nape budak SK cronquer bus tu kan?? pelik2....... pastu ade geng dorg kire2 org..aku dah pelik tp wat bodo je la... aku pun tdo je spjg perjalanan... sedar2 je smpai uitm s.alam sudah...aku pelik n hairan...rupe2nye kitorg salah nek bus...kitorg tumpang bdk SK g kelas swimming...hahahh.... so free je la... time kasih dak2 SK... luv u all....

pastu dr uitm s.alam amek bus rapid kl..hahah jom pg ke kl sentral.... jom2..aku ni bodoh2 je ikut hane n dila...kalu dia culik aku..aku pun redha je la..hahah. tu la 1st time aku nek rapid kl...cm ape je.... hahah.... asek terkejut je akibat tidak stabil.... seb bek hane, dila, ecah n ida ade.... dpt aku paut deme...

so pendek kan cite, kul 3 smpai kat monorail so..lets go ke jln imbi...tibe2... kitorg terlupe bw mask... aduyai.... tmpat awm kot...dlm ati redha je la...mintak jauh dr virus bhya itu... akhirnye dlm 3.20 smpai la kami ke low yat... pergh..nafsu nak beli mcm2...tp ku tahan..maklum la duet takde... beli...
  • earphone=rm15
  • pendrive=rm33
dlm tak de duet tu...tp tak pe la... bkn sng nak p sane pun..barang pun bley tahan murah.....

pas puas kat low yat...gerak p times square lak.... sne lagi rambang mate...owh tidakkk..... ape yg aku beli?? rahsia...hahahah..... dok sonok layan feel kat times square gerak g sentral... alamak.. 7.30..aduyai mcm mane nak balik p.alam??

haha..dgn budi baek ibu dila yg sggp meminjam kan kete kenarinye kitorg balik ke p.alam...hahha...tp sempt p domino dlu...sengal kami ber5....hahah...
balik dgn kaki lenguh je...mkn smpai tak ingt dunia...cover utk tgh hari, petang, malam n supper...hahha....kenyang alhamdulillah...tdo pun tak igt dunia...hahahahhahahah......best2.....

Thursday, August 6, 2009

weekend yg berfaedah??

hahaha...... semalam tdo 1jam 56 minit je....

punya tabah la mata aku menahan g kelas pagi td.... 4jm kot... walau mata aku ni dah kuyu tp tahan tu... last2 tersungkur gak time kelas en.hafiz... hahah... walupun 5 minit tp rase nye...huiyooo....

aku agk frustrated gak la.... aku nye report smlm mcm tak ikut piawaian...tu la akibat last menet work.... so, frens...jgn ikut jejak langkah ku ni...hahahha

weekend ni tak dapat nak kuar berpoya2 sbb ade modul 3P... aku igt dah degree takde bende2 tu.... time diploma dah 6 kali aku pg kot.... ni kene tambah lagi... adui...UiTM kenape nak membazir duit wat modul ni..... students pun kebykn terpaksa dari rela..(*termasuk la aku ).. hahah....tp cube berpikiran positif...byk gak kebaikan modul n LDK ni.... menyiapkan diri kte ke next sem..hahah....

Wednesday, August 5, 2009

ia sudah tiba.............OH TIDAKKK!!!

huhuh... minggu stress menjelma...

sesudey anta assgmnt MCK... aku perlu terus kan visi utk selesai kan assgmnt CRM plak...pastu interview la plak....

sabar2... jgn tensen2.... just relaxz......

huhuhuh..... tulun2....




semangat utk akak tersayang

masih lagi mata aku ni bertahan dikala pukul 2.08 pg....

k.... smlm aku dpt bad new dr kak N.....

she miscarriage.... Ya Allah gugur jantung aku jup.... nak nangis pun ade... tp aku tahan sbb dpn kwn2 kan.... Aku tak pernah jgka ni terjadi.... Sian Kak N... lgpun ni 1st baby dia... dgr cerita baby twin... dugaan hebat utk kak N dan suami.... mungkin ade hikmah disebaliknya.. Mungkin Allah merencanakan sesuatu yg lebey baek utk kak N sekeluarga utk masa akan dtg....

Well for my beloved akak.... t8 care n rest secukupnye.... i noe u r a strong woman n will be a better mum...but thiz time mayb not ur rezeki....

Gmah doakan kak N akan dpt baby next year.... hehe.... insyaAllah... amin...



Sunday, August 2, 2009

kenangan bersama...

actually aku nak wish...

HAPPY FRIENDSHIP DAY.......

esp kat bff aku...

  • infinity inc- ctah, cha, bel, dayah, kimah n nut
  • susah senang bersama- dla, ecah, ida n eah
  • wanie-along-rika n paan

tak dilupekan semua member2 aku dari aku kecik hingga dah besar mcm ni....

keep in touch ok.....

peringatan utk aku!

skrg job part time aku jd org tgh......

aduyai.... love?? it is complicated....

ape yg aku bley ckp if u really luv her, pliz accept her as herself....do not ask her to change to be sum1 else...... kelemahan dia bukan utk di perkecilkan dan kelebihan dia bukan utk dibanggakan....

both of u shuld understand each other n try not to miliki dia.... berikan kebebasan.... blum kawen lagi kot... masing2 patut ade life.....

tipu?? aku tak nafikan berdosa kalu kite menipu..... but ape nak buat.... rite noe it bcomes a habit for us....(termasuk la aku skali) tp kalu kes curang-tak dimaafkan..... so, biar Allah yg nilai kan mengenai penipuan ini...... *harap aku berubah la...*

jaga hati?? susah ble sentuh bab ni...niat nak jaga hati tp sering di salah ertikan..... wahai insan sekalian.....pahami la semua manusia ni unik...tak semua yg sma.... so jga la hati anda dahulu.... jgn biar kan luka di hati anda melarat.... hanye utk jga hati org.... hanye diri anda sendiri yg kenal sape anda sbnrnye....

cinta? syg? suke? minat? aku paling lemah bab ni... for couple... tak kisah la anda cinta, syg, suke or minat kat psgn anda... tp jga la batasan jgk.... esp for gurls.... *peringatan utk aku jgk*.... serahkan hanye pada yg berhak shja......

putus? ayt ni fav for couple yg sdg ade prob...... ish2.... aku tak sggp kot tgk member2 aku mengalami situasi ini.... tp selalu gurls efek dia lebey sikit... jgn terjun sudey....

the solution is..... kenal la diri anda sbnarnye dahulu sblum anda bersedia memberi komitmen kpada sesuatu perhubungan....kalu anda tak kenal diri anda sendiri mcm mane la anda nak faham pasangn anda itu..... tp kepercayaan, kesetiaan & keikhlasan tdk dinafikan penting...

so for insan yg sdg mencari cinta out there.... pasti akan anda ready dlu...baru nak ke alam percintaan yg byk dugaan ini...dan bukan nye kerana desperate okay......

*actually, aku geramm dgn masalah kawan2 aku ni*
~hope they will find the best solution~


me and pathetic life???

aku masih berjaga.... masih blur....

dah kire hampir sbln kot aku kat uitm ni namum masih blur... nape?

aku tak cukup fokus?

aku tak berusaha?

aku malas?

aku takut pd perubahan?

masa tak cukup?

alasan.... senang je nak bg alasan tp... masalah yg aku harus diselesaikan.....

senang cite....aku ni tak bersedia lagi utk menjadi pelajar degree.... otak aku masih otak diploma.... it takes time for me for make any changes.....

dikala pagi yg dingin... aku perlu menyettelkan article review yg aku stuck.. tak taw nak wat cmne?? i dont hve any idea lor.... byk lgi assgment... so pathetic... nape ??

tolong2.. aku rase mcm nak quit je pun ade... tp give up is not the answer.... huhu

kuat kan semangat dan iltizam... perbetulkan niat diri ini.....

huhuhuhuhu...... ade 2thn lgi.... lalui dgn jayanye.....harapan ku......