Sunday, November 3, 2013

Aku memang bukan Hana Tajima!

yo!!

hahahahha....lama dah gian nak menaip ni...weee...

just nak share novel blog yg very interesting ::just my type ^_^::
novel dia bertajuk Aku Bukan Hana Tajima!

Love karakter Hana in this novel which potrayed as indipendent, wise, firm, happy go lucky n gila2....n karakter Daim pun not bad....bad guy ala2 cold type....bukan bad guy yg wat keje2 jahat tu oi....ni lebey kpd BOB,,

Bagi aku cerita ni senang nak phm....n cara penyampaian dia pun sgt menarik dan tertarikkkk...mmg gelak n senyum sengih je bace nye pun...

Aku suka novel ni sbb aku tertunggu2 apa yg terjadi in every chapter....aku nak taw sape adik Daim tu.... n ape cite dgn Akid....adekah sume related dgn Hana....oiii.....tp until chapter 42 aku x dpt lg jwpn....sbb Cik Penulis dia, Rosebud x hupdate agiii....

Nak bersinopsis pun x dpt sbb novel ni pun x abis agi kan...so bg aku sape yg layan cite korea tu boleh la masuk dgn novel ni...

I hope Cik Penulis boleh bukukan novel ni...InsyaAllah aku beli kalu kat blog x update2 agiii....hahahhaha

Overall, teruskan penulisan anda yg menarik tu cik penulis...i love itttt!




Thursday, October 24, 2013

Misi yang gagal @ kulcats barrio....~kwak2~

Ntah bila misi aku dgn my luvly cuzzie ni nak bjalan....

Misi ape??? jeng..jeng...jeng... it is Jogging la

Honestly, aku rase bdn aku mmg naek secara mendadak....huiissshhh... ::asal stress je bedal makan...asal stress je bedal makan::

Tak taw la naek bpe byk kan sbb aku tak geng dgn weight scale tu....hahaha...fobia aku nak pijak...especially bile bile jarum tu tak reti nak berentiii....oh tidakkkk....so mmg aku tak la kan saje2 nak naek..

Berbalik pada misi jogging td...actually kitorg plan since aidiladha ritu....tp minggu tu lak aku bz...asal balik dah maghrib...pastu cuzzie aku ni pun ade hal kene setel time malam...so tak jadi la...weekend lak tak dpt...sbb aku jd babysitter...  ::mcm2 alasan::

Then, on 21/10 tekad ni petang nak jogging....my cuzzie pun plan nak mai  umah....dgn harapan nak jog kat taman depan ni hah....tp dari kul 5-6 ptg aku tggu x mai2 lagi....adesshhh....tak pelah..ujan pun dah benti...6.30 kalu jog pun ok...

6.15 sampai la beliau ke teratak bersepah aku ni.....tetibe tanye aku....ade makanan x? aku pun kebetulan ada masak macaroni carbonara....so aku pun suh la dia abiskan...

aku pun siap2 nak sarung tracksuit....tetibe

cuzzie:  k.azie, jom g TTDI.....kulcats barrio jommmm
 
aku:  oit, kate nak jogginggg.....
 
cuzzie:  jom la....hari ni je....malam sat g ley jogging naek tangga..

aku?? dang!! tp teringin gak...sbb slalu dia tunjuk IG kulcats tu...ramai retis yg pegi sana....

so aku pun okay...tp naek kete chumel dia la...hahahah...sbb aku malas nak drive...ni sbb aku teringin nak sapu pavlova kat situ....sbb nampak dlm gmbo mmg sdp..

so 6.30 tu trus shoot g TTDI...

sampai sana dlm 7.30 sbb jammed gills kat jalan duta... seb baek ABC so ley la g time maghrib.... ::krik2::

so sampai2...mmg impress la dgn interior dia...

::tak sempat nak tgkap gmbar interior dia dah terganga tgk grafiti dia....::
::salin tampal drpd google...so credit to the owner:: 

 
 
Sebenarnye time cuzzie ajak mkn ni..aku dah kenyang...sbb dah makan marcaroni td...tp sbb tempted dgn pavlova dia aku nak gigihkan la perut ni....pastu cuzzie aku ni order pizza...aku lak gatal order soup of the day dgn gambaran tu soup dia ala2 cm pizza kot...then, cuzzie nak try main dish kulcats...tp aku tak taw nak pilih ape...dia pun rambang mata....so, waiter hensem tu suggest kitorg lamb...sbb portion besar ley share 2-3 org...kambing?? alamak... aku kurrengg la...tp sbb tu fav my cuzzie...so aku pun okaykan je...
 
 
 
 
::cuzzie aku menikmati paperoni pizza::

:: ni la lamb chop yg aku kate...tak igt nama sainstifik dia dlm menu tu::

::our desserts ~pavlova & blueberry triflle::

::oh pavlova..perut ku sedang menanti mu....::

::1 hour later...settle::


so ape yg aku ley comment.....

dessert 
mmg terbaek dari ladang habaq hang.....x nyesal la byr mahal pun...kenyang mata n perut..
::5/5::
 
mushroom soup ::lupe nak capture gmbo::
ape yg aku ley ckp...tekak aku x serasi bersama dgn soup dia...huhuhuh...al-baziruuunnn....tp nak wat cm ne mmg cannot go...sbb ni mmg homemade soup bkn bancuh2 punye...raw punye mushroom taw...
::2/5::
 
paperoni pizza
uishhh...mmg aku suke...sdp sgt bg aku....sbb pan crust dia nipis kan n rangup....cheese dia pun sedap..sos dia pun sedappp.....terbaekk.....cume aku x dpt nak mkn dgn mushroom soup je la...huhuhu
::4/5::

beverages
aku minum ice peach tea n cuzzie order caramel coffee...beverage dia aku mmg pueh ati la...sbb ade byk buah peach dia letak...stgh kedai tu...bg air je...xde buah pun...tp kat sini mmg best la....
::4/5::

lamb chop
mmm...yg ni susah sikit nak comment...sbb aku bkn peminat tegar lamb kan....tp aku ley ckp...portion dia mmg besar..n kambing dia pun well cooked la...just gravy dia je bg aku spoil kan dish ni...sbb mmg kuah blackpaper dia mmg masam sgt2...uishh...maybe sbb nak ilang bau dia kot....tp mmg frustrated gills la...cuzzie pun rase ape yg aku rase even lamb ni fav dia....tp sbb bayar...aku suh abis mkn jugak...aigooo....tabahkan je la tekak ni...maybe x pilih dah kot dish ni...soweeeyyyy
::1/5::
 
pricing
harga dia...standard harga sana la....tp affordable la untuk pergi sebulan sekali....kalu nak lepak hari2...baek aku sendiri bawak kaki masuk masjid or duk umah diam2...
 
 

overall...aku still puas hati la...bley repeat balik...sbb service dia pun ok...waiter dia pun ensem...hahahah...
 
lupe nak g taw...tu mmg tmpt retis hang out....sbb aku nmpak ade Shasha Elite....anak dia ensem sgttt....(tgk la mak dia....mix kott)....Amanda Misbun pun ade dgn family dia...baby dia chumel sgt...aku x la excited sgt pun tgk retis pun...n xde sape pun sibuk2 nak tgkap gmbar ke ape dgn dorg...well, respek la dgn privasi dorg...aku pun xde nawaitu pun nak bergambar...hahahaa...tp cube retis yg aku minat...uishhh jgn ckp la...aku pun berebut agknyee..hahahha... ::krik3x::
 
well...in conclusion, misi jogging kitorg FAILED!!! but misi menambah lemak n menipiskan dompet SUCCEED....so mari la panjat tangga hahahah... ::takde maknenye...aku naek lif je..sbb kenyang sgttt::

Wednesday, October 23, 2013

mood blogging sudah kembali ~wehuuuu~

bermula dgn blogwalking....tetibe rase nak mengUpdate blog...

berhabuk n bersawang dah blog ni....

menaip bile ade mud je....since aku stop twittering ni blog jd teman pengganti...hahahha...

so....marilah mengekspresikan diri...membebel meluahkan apa yang x dpt diluahkan dgn percakapan.... ::krik3x::

yup...aku mmg x pandai mengekspresikan apa yg aku rase esp tang yg menyedihkan dan memarahkan...hahahha... ::simpan dalam byk::

maybe berblog balik ni dpt ringan kan kepala otak aku daripada pikir masalah atau masa depan...maybe ade yg sudi share n suggest solution ke ape...im open to that...so dun worry....

well....all the best gmah!! gambatte!! haitttt...watcha...

P/s: aku create blog BUKAN utk dikomersialkan....so sila abaikan topik yg agak childish n x relevan & tatabahasa yg berterabur....it just for fun *wink2

Counting days....

Alhamdulillah....

26hb ni akan berakhirla kerinduan dan penantian diri ini..... Semoga Allah permudahkan perjalanan mereka pulang ke tanah air....kami adik beradik tunggu...semoga selamat hendakNya.

Alhamdulillah....

Ramai yg sudi membantu mak semasa di tanah suci....terima kasih kepada semua...semoga Allah membalas jasa baik kalian...

Rindu nye... Haji Md Yusop b Sarmani & Hajah Rabiatuladiah binti Mohd Ali

My precious.....

 
 
:: at kelana jaya on 09/09-kak long yg tgkp gmbar::

Friday, July 19, 2013

payung hujan ke emas??

First of all.....Assalamualaikum wbt n salam Ramadhan

Wah...hari ni mmg gempak la jgk....

first pasal keje....keje tersangkut sbb pihak lain x bg feedback....adui susah sgt ke nak bg feedback pun, aku bkn mintak bertulis bagai...tipon ke email je...x phm..last2 paper aku tersangkuttt.....so x mencapai target keje aku....huhuhuhu

second, pasal poligami....woooshhh....isu sensitif lg sesentap....malas nak sebut sape..tp aku rase sume taw sape yg telah melangsungkan setiap perkahwinannya di luar negara...(kau ade?) hahaha

agk sebak gak la bace nukilan yg dikatakan di karang oleh isteri pertama sebut (tp sebenarnya org laen yg wat)....well, aku bukan seorang isteri....tp as a woman, faham la perasaan dia...tmbhn lg kisah ni sgt sensasi di media2 sosial, elektronik, paper sume.....i think we should stop talk about it....let them rest n move on....mgkin ada disebaliknya yg kita x tahu....hal mcm ni, sapa la kita utk bersuara n menyalahkan org....

but still wish all the best for the first wife....even, redha x redha....dia still boleh tersenyum dan bpegangan tgn dgn suami yg dikatakan tidak setia itu....semoga Allah memberi kekuatan kepada mu, sepjg kes ni even in this Ramadhan, his first wife tak melatah langsung n x sibuk la nak duk kat lamelight utk dptkan simpati sesiapa....nak masuk tv ke paper utk wat statement ke ape....so i think, she has done the wisest decision to keep everything  shut.....hal n aib keluarga simpan sendiri la...

semoga semua ni jd pengajaran utk kita.....





::InsyaAllah::

Thursday, July 18, 2013

okay...mereka sgt chumel...

well, just want to recommend sumting dat nice to watch:

....taddddaaaa........



K-drama yg bertajuk Gu Family Book atau Book of the House of Gu....

sbnrnye dah habis tgk dah before Ramadhan....amek mase dlm 4 hari utk habiskan 24episod....*whatt??*  selalu aku akn amek mase paling sekejap utk tgk cite korea 7 hari...tp yg ni 4 hari je kottt...maknenye ape?? best la...aku sukeeeeee...

Jalan cite yg menarik...membuat aku sentiasa nak tahu next episod same yg akan mati...sape yg kene tangkap.....bukan cite cinta yg tipikal...dan mcm mane dorg survive utk tegak kebenaran..sbb org jht dlm cite ni mmg sgt jht..aku pun rase nak bunuh je dia...ish2....ape yg penting ade mesej yg baek utk disampaikan...

Well sape yg suke cite pasal gumiho, InsyaAllah la ley adapt cite ni...cume yg uniknye gumiho nye lelaki...jeng2...divine creature katenyee...

kalu korg nak bce sinopsis dia boleh bace disini....cume kalu nak tgk streaming mmg susah la sbb dah kene mark dgn DMCA...tp aku ade cara tersendiri..hahah...

Suzy n Lee Seunggi mmg ade kimia....walaupun dua2 ni penyanyi duk joget2 ats stage....tp blakon dorg pun jd gak....berbakat la tu....suke watak Suzy sbg perempuan yg mahir martial art dan berpakaian mcm lelaki nmpak mcm wow...still chantek...*org nye mmg chantek pun*....

overall, berbaloi la cite ni kalu follow sampai abis...tp sile tgk dgn minda yg terbuka...sbb mmg la x logik kan pasal gumiho ni.... *tgk cite ni wat aku rindu twilight.....huhuh*

 pergh..kalu la ni aku... ::daydreaming::

bergabung untuk menyelamatkan nyawa...tp last2 dorg......*

selamat menonton


Wednesday, July 17, 2013

kerisauan seorang anak

Salam Ramadhan... *actually kompius Ramadhan ke Ramadan??*

setelah 4 bulan tak pos ape2...terasa nak update blog...nak membebel...nak luahkan apa yang terbuku dihati...ngeeee

byk nak membebel ni...tp tak taw mana nak start...mengenangkan bulan mulia ni...kita postla luahan2 yang sopan la....insyaAllah... *actually ni pun kompius InsyaAllah ke InshaAllah??*

Alhamdulillah smlm parents call n sampaikan berita baek.....doktor dah luluskan utk mak menjadi salah sorg tetamu Allah di samping ayah utk musim haji tahun ni....

the only thing that i always worry about is their health....kebelakangan ni, mak ckp kaki n lutut dia sakit...so last weekend, balik la kg...visit mak ayh setelah sebulan tak pulang ke kg halaman....

bertolak kul 5.30 ptg, shoot terus dr ofis balik kuale...sampai la dlm kul 8.15 mlm..berbuka dlm kete je la.....heheheh...*harap2 xde saman la..aminnn* mmg excited balik kg ni...

sampai2 mak n ayh baru pas abes makan....tacing lak tak dpt mkn sekali.....hahahah...well, pas mkn aku pun cek kaki mak...mmg sembap plus bengkak....aduiii...sakitnya aku rase...ni kan pulak mak yg tanggung kan...kalu boleh transfer rase sakit, biarla aku yang tanggung....

la ni, solat pun duduk kat kerusi....mak kata lutut sakit....aku risau sgt...jalan pun kene berpimpin x pun pakai tongkat....seb baek, mase kat ofis ade org jual garam ubat untuk rendam kaki....aku pun beli la untuk mak pastu beli SNE utk mak....sejauh mne keberkesanannye x sure la...tp kita cube ikhtiar....

Alhamdulillah, 3 hari aku kat kg...aku cuba tunaikan tggjwb sebagai seorg anak sebaiknya...mak pun nmpak boleh tido lena, kaki dia pun dah kecut sikit...cume blum kembali ke bentuk asal....mgkin ni efek buah pinggang dah kecut....bahaya...tp hidup harus diteruskan.. #himnae!!

Doakan semoga mak diberi kekuatan utk menempuhinya....semoga Allah berikan kesihatan yang baek dan rezeki yg murah untuk mak ayah dlm meneruskan kehidupan mereka.... 

Semoga Allah melancarkan segala urusan mak ayah dlm persediaan untuk menjadi tetamu Allah ke tanah suci....aminn ya rabbb....

*diri ini pun teringin nak menjadi tetamu Allah di tanah suci ini...InsyaAllah* 
*doa mustajab di bulan Ramadhan ni.....semoga Allah perkenankan amin ya rabb*

 

Friday, March 15, 2013

Koma....x sedar diri sudah

Assalamualaikum everibodi...salam ukhuwaah

Sape yg koma?? actually bukan sape tp ape...

Tanggal 12 Mac 2013.....hp sony with walkman live (Wku telah koma...setelah rawatan emergency dilakukan...

Lip lap lip lap je LCD dia....appearlah sony...sony..sony

Sbnrnye petang otw balik keje tu ujan lebat......letak hp kat raincoat....sbb duk dgr MP3.....tp sampai umah, hp mmg sihat walafiat sgt2....siap ley wassap sume...

but then, tetibe hp aku off sendiri...so aku on balik cm biase boleh je....then, pas solat Isyak aku tgk dia off balik...apesal dlm ati? so bukak la housing cover dia...basah...so aku decide...keringkan la dlu....

dengan tidak berbekalkan alarm...aku pun tido, dgn harapan Allah akan kejutkan aku pukul 6 pg....Alhamdulillah Allah still bg peluang, aku pun bgn...sambil amek tuala, aku try on hp...tak mmg x ley on...so charge la dia....tp LCD tu just lip lap lip lap je....ohmaigad!!

aku? sedey ke? x lah sedey sgt....tp rase sunyi gills la...sbb hp tu dah teman aku selama 2 thn lebey....hadiah dr parents lak tu for my convo...so mmg syg gills...

so 2 hari ni, aku tapau MP3 along wat peneman...so igt nak bawakla dia g klinik utk dpt rawatan susulan...

tak pela...so dah dua hari aku tak de hp....rase mcm best jugak....tp mcm x biase la....

neways, hope my sony will get well soon.... ^_^


::sebak la pulak...sob2..sob2::

Wednesday, March 13, 2013

Perubahan yang berubah-ubah

i noticed sumting fishy today....

sekiranya aku difitnah atau tidak disenangi....it is okay...aku redha...sbb aku hidup bukan atas kuasa awk org....tak pe aku tawakal pada Nya...malas dah nak fikir...

on top of it....u will see another side of me....the silent one...no more laughing...talking........serius, kalu benda ni x selesai....aku sendiri yg akan senyap....mulut ni yg ringan pun tetibe ley jd berat.....biarla...kurang sikit dosa aku x becakap...

dah la....pagi2 dah ade drama...stresss....adat la bila jadi budak baru dan tak di alu2 kan.......tunggu la...andai ada rezeki aku kat tempat lain...aku pun akn pergi....

::apabila cuba hidup bermasyarakat....macam2 perangai kite jumpe::


Tuesday, March 12, 2013

plan jangan x plan

planning utk minggu ni

-nak create header baru....*malu pulak aku tgk header aku ni...tp lama2 kiut la pulak*

-nak beli lounge suit... *ni yang paling payah....badan cm aku ni...aishhh222..*

-nak abis kan novel Thanks For Memories *dah sebulan bace x abis2...3x extend dah tarikh anta..heheh*


tp cm malas lak aku nak wat header baru....al maklum la tak kreatif..hahaha...lagipun dah lama tinggalkan bidang edit mengedit.....

btw....nafsu makan nasik membuak2 sudah kembali.....hari ni je 2x aku makan nasik....pagi nasik lemak....tgh hari nasik goreng....omaigad!! ni mmg terbaekk....

::jom asar dlu....lepas balik....tp hujan...T,T::


Ragam yang meragam

Spoilllll betul.....pagi ni bangun lambat gills....kul 7 pg baru tsedar...selalu kul 7 dah ade atas moto...

dah la ari ni perhimpunan bulanan.....sampai kul 8.25, pintu dah kene block...suruh ikut pintu lain..sabo je la...

so bile dah masuk ke alam pekerjaan ni mmg payah....lewat seminit pun dah dikira....dapat la bos yang mmmmm....terbaekkk...so just prepare myself la...kalu kene tibai time LNPT pun awok redhoo....

mengeluh tak elok....tp ntah la...runsing....bile ramai yg lebih suka ckp belakang drpd ckp depan2....kalu tak suke aku ke ape ke, cube je ckp depan2...bukan aku nak berkungfu ke...paling kurang aku akn jarakkan diri aku sbb taw ade org x suke...aisshhh....

so betul la kata Ustaz Azhar Idrus, keikhlasan adalah rahsia kita dengan Allah....aku sbg manusia hina tak ley nak nilai keikhlasan org....tp at least aku ley rase org tu suka atau tak.... ntah la....aku tgk je la drama kat ofis ni mcm mane....

janji aku buat benda betul....duk diam2 macam tak wujud lagi baguihhh.... **terbaek**

menconteng sambil dgr lagu BM- Locked Out of Heaven (walaupun x suke sgt lagu ni)

Monday, March 11, 2013

Berhabuk....fuh..fuh...

Assalamualaikum.....


Perghh...bersawang sawing...*kene gune vacuum neh*

Ada lagi ke org bace my blog ni?? Last post pun around 2011....2 tahun dah....

Tetibe jari ni rindu nak menaip panjang2....(praktis nak wat karangan)

heheheh....tak pelah...oleh kerana aku tahu tiada readers yg akan bace ley la aku terus mengarut...lalalalala..

okay chow...